Lettertype Garamond

Welk lettertype gebruik jij het meest? Het is best mogelijk dat de oorsprong van dat lettertype verder achter je ligt dan je denkt. Zo las ik laatst dat het mooie lettertype Garamond al in de 16e eeuw is ontwikkeld. Kun je nagaan, we leven nu 400 jaar verder in een computertijdperk en we gebruiken een lettertype uit de begintijd van de boekdrukkunst!

 

De een zijn lood is de ander zijn…

En in dat lettertype lees je deze tekst. Ik vind het mooi dat dat mogelijk is. Natuurlijk is het lettertype door de tijd wat aangepast en heeft het nu een hele fontfamily, toen was het gebruik begrijpelijk veel beperkter.
Parijzenaar Claude Garamond maakte dit lettertype. Wrang is wel te lezen dat hij in armoede is gestorven. Zijn letter werd vooral bekend en wijdverspreid doordat zijn vrouw genoodzaakt was zijn loden letters naar de veiling te brengen.

Times New Roman is ook niet nieuw…

Nieuwsgierig na dit historische feit zocht ik verder naar oude, nog in gebruik zijnde lettertypes. Na mijn eerste globale zoektocht valt mij op dat veel fonts zijn ontworpen in de jaren 20 en 50 van de vorige eeuw. Denk aan bekende lettertypes als Times New Roman en de Arial. Deze zijn speciaal ontworpen: namelijk voor de krant The Times en voor digitaal gebruik door Microsoft.

Garamond is groener

De Times New Roman en de Arial zijn dus een heel stuk jonger dan de Garamond. Terugkomend op de Garamond, weet je wat nog mooier is aan dit lettertype? Het was zijn tijd ver vooruit. Volgens onderzoek door een 14-jarige Amerikaanse jongen is het de zuinigste letter om te gebruiken. Zuinig in papier- en inktgebruik, dat past helemaal in onze noodzaak voorzichtig om te gaan met het milieu. Kijk, die meneer Garamond wist wat hij deed.

Ik ben nog geen lettertype tegengekomen dat zo ver teruggaat en nu ook nog gebruikt wordt. Ik ga nog op zoek. Weet jij er een?

 

Laten we linken, ik ben ook benieuwd wie jij bent
Laat je e-mailadres achter voor meer info
INSTAGRAM
Volg me op twitter
Visit Us
Follow Me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *