Schreefletter of schreefloze letter?

Deze vraag krijg ik vaak terug bij toelichting op mijn bedrijfsnaam Schreef Studio. Ik merk dat de vraagstellers het graag eindelijk eens willen weten. En als typografieliefhebber vertel ik dat natuurlijk maar al te graag.

En het leek me leuk en wel zo aardig om het ook aan mijn websitebezoekers uit te leggen. Een aantal van jullie zit misschien in hetzelfde vak en weet al van de hoek en de rand.
Deze toelichting is juist speciaal voor wie nog niet het verschil weet tussen een schreefletter en een schreefloze letter.

Let op de balkjes

Een schreefletter is een lettertype met dwarsstreepjes aan de ‘stokken’ van de letter. De stokken zijn de staande strepen van bijvoorbeeld de b, d en h. In de volgende afbeelding zie je deze dwarsstrepen omcirkeld.
Wat is een schreefletter? Schreven omcirkeld
De grijze cirkels geven de schreven aan van de bekende schreefletter Times New Roman

Waarom hebben schreefletters schreven?

Waar dienen deze schreven eigenlijk voor? Schreefletters worden vaak gebruikt in omvangrijk drukwerk, zoals boeken. De schreven van de letters benadrukken de lijn van de regel. Zo kan de lezer de regel makkelijker volgen. Dit leest vaak rustiger en prettiger.

 

Wanneer gebruiken we een schreefloze letter?

Schreefloze lettertypes zijn letters zonder de dwarsbalkjes. Schreefloze lettertypes worden vaak voor titels in boeken gebruikt. En op internet zie je juist veel de schreefloze fonts. Als je op websites te veel werkt met een schreefletter, kan het een drukke uitstraling geven. Dan leiden de schreven juist te veel af.

En zo kwam de naam Schreef Studio

In mijn studententijd werkte ik in de boekhandel en kon ik mij nauwelijks bedwingen elke week boeken te kopen. Naast boeken die ik wilde lezen, viel mijn oog vaak verliefd op boeken met een mooie vormgeving. Typografie heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad. En mijn carrière begon met drukwerk, met veel boeken, en dus veel schreefletters. En schreef is ook als actief werkwoord van toepassing op mijn werk. Kortom, Schreef Studio was geboren.
Schreef Studio ontleent haar naam aan de schreefletter en geschreven tekst (en Eef). Het staat voor tekst en vormgeving.
Wil je advies welk lettertype je het beste voor jouw tekst kunt gebruiken? Neem contact op.
Eveline van Schreef Studio Tekst en vomrgeving
Eveline Korving
Schreef Studio Tekst en vormgeving
Laten we linken, ik ben ook benieuwd wie jij bent
Laat je e-mailadres achter voor meer info
INSTAGRAM
Volg me op twitter
Visit Us
Follow Me